Art. 2. OBIECTUL CONTRACTULUI
2.1. Obiectul prezentului contract constă în darea în folosinţă (închirierea) de către Locator Locatarului a autovehiculului descris la pct. 2.2. din prezentul articol, proprietatea Locatorului, în schimbul preţului, pe perioada necesară înlocuirii temporare a autovehiculului proprietatea Locatarului, în conformitate cu prevederile specifice privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule și tramvaie și Norma privind asigurările auto din România. 2.2. Date de identificare ale autovehiculului închiriat.
2.3. Autovehiculul este asigurat cu poliță de asigurare de răspundere civilă obligatorie de tip RCA.
2.4. Autovehiculul este asigurat cu poliță de asigurare facultativă de tip CASCO, având o franșiză în caz de daună în valoare de ______ Euro/eveniment, cu care locatarul este de acord, totodată înțelegând și declarându-se de acord ca, în caz de daună, să achite locatorului, în termen de 5 zile de la producerea daunei, contravaloarea franșizei în sumă de _____ Euro, cu titlu de daune-interese.
2.5. Autovehiculul are achitată valoarea taxei de drum de tip ROVIGNETĂ, valabilă pe teritoriul României.
2.6. Locatarul declară că va folosi autovehiculul numai pe teritoriul României, trecerea graniţei fiind posibilă în baza unei împuterniciri notariale, prealabilă, din partea Locatorului
Art. 3. PREDAREA-PRIMIREA AUTOVEHICULULUI
3.1. Predarea-primirea autovehiculului va fi consemnată în procesul verbal de predare-primire, care constituie Anexa nr. 1 la prezentul contract și face parte integrantă din acesta.
3.2. Autovehiculul se pune la dispoziția Locatarului la semnarea prezentului contract.
3.3. Autovehiculul se predă în perfectă stare de funcționare și cu rezervorul plin de combustibil.
3.4. Locul predării-primirii autovehiculului este specificat în procesul verbal ce face parte integrantă din prezentul contract, iar recepția la restituire ca fi specificată în același act.
3.5. Prin excepție de la regula locului predării-preluării, respectiv locul restituirii părțile pot conveni în scris altă locație
ART. 4. GARANȚIA
4.1. Locatorul garantează că autovehiculul dat în folosință întrunește toate condițiile tehnice de utilizare, fiind în stare normală de funcționare, fără defecte și/sau lipsuri, prezintă inspecția tehnică periodică efectuată.
4.2. Locatorul nu răspunde de nefuncționarea, funcționarea necorespunzătoare sau accidente dacă acestea sunt urmarea culpei Locatarului în utilizare sau nerespectării de către acesta a instrucțiunilor de folosire.
4.3. Locatarul se obligă să se îngrijească de autovehicul ca un bun proprietar, respectând instrucțiunile de utilizare și menținându-l în stare bună de funcționare pe tot parcursul derulării prezentului contract. Cheltuielile de utilizare cad în sarcina Locatarului.
ART. 5. CONDIȚII DE FOLOSIRE A AUTOVEHICULULUI
5.1. Locatarul declară pe propia răspundere că persoana care va conduce vehiculul posedă permis de conducere categoria B, necesar utilizării autovehiculului închiriat și declară că și asumă orice răspundere în cazul în care vehiculul este încredințat unor persoane care un au acest drept.
5.2. Autovehiculul va fi condus de către Locatar. În cazul în care autovehiculul este condus de o altă persoană decât Locatarul sau persoana indicată mai sus, răspunderea pentru pagubele cauzate printr-un eveniment rutier revine Locatarului, în solidar cu persoana implicată în eveniment, Locatorul având posibilitatea de urmărire a oricărui debitor solidar, pentru recuperarea prejudiciilor.
5.3. Locatarul preia autovehiculul în scopul deplasărilor în interes propriu. Orice altă utilizare contrară atrage culpa Locatarului, acesta fiind răspunzător pentru eventualele daune sau avarii produse.
5.4. Sub sancțiunea plății de daune și a excluderii de la despăgubire de către asigurare, autovehiculul nu va fi folosit și condus în următoarele situaţii: cu încălcarea cu intenție a legislației rutiere în vigoare; pentru transportul de persoane sau bunuri, în scopul obţinerii de venit; pentru transportul de substanțe periculoase, inflamabile sau toxice, ori care prin răsturnare/vărsare accidentală ar deteriora în orice fel părți din vehicul; pentru împingerea sau remorcarea altor vehicule, remorci sau a altor obiecte; în timp ce Locatarul sau conducătorul desemnat este sub influenţa alcoolului, drogurilor, narcoticelor sau a altor substanţe care ar pune în pericol abilităţile psihice și fizice de a reacţiona; în cadrul unor concursuri, curse sau teste auto, oficiale sau neoficiale; pe drumuri neasfaltate sau nemarcate pe harta oficială a României; de către persoane neautorizate (altă persoană care nu este menționată în prezentul contract); la comiterea unor infracțiuni.
5.5. Locatarului i se interzic cu desăvârșire următoarele activități în legătură cu autovehiculul încredințat: a) fumatul și consumul oricăror alimente în interiorul vehiculului; b) transportul animalelor de companie, cu excepția cazului în care sunt transportate în cuști/genți speciale; c) supraîncărcarea vehiculului astfel încât încărcătura ar depăși limita maximă autorizată înscrisă în certificatul de înmatriculare, d) transportul copiilor sub vârsta de 12 ani, altfel decât în dispozitive speciale, pe bancheta din spate.
5.6. La părăsirea autoturismului, în parcările amenajate, se vor plăti taxele aferente staționării/parcării, autoturismul va fi încuiat, iar șoferul nu va lăsa acte sau alte valori în interiorul acestuia.
5.7. Indiferent dacă polița de asigurare acoperă sau nu anumite despăgubiri, Locatarul este responsabil pentru valoarea totală a reparațiilor în caz de daună asupra mașinii sau daună intervenită în legatură cu mașina într-unul din cazurile de la art. 5.4. al acestui articol.
5.8. În cazul unui eveniment rutier în care au fost implicate doar două autovehicule asigurate RCA și neexistând persoane vătămate corporal, Locatarul se obligă să anunțe Locatorul în vederea asistării la completarea formularului de Constatare amiabilă de accident. În situația unui eveniment rutier în care au fost implicate mai mult de două autovehicule sau care a avut ca urmare vătămarea corporală a unor persoane implicate, Locatarul va anunța evenimentul la organele competente ale Poliției Rutiere și se va prezenta la o unitate de Poliție Rutieră pentru a obține un Proces Verbal Constatator al accidentului acesta urmând a fi predat Locatorului. De asemenea, și în această situație Locatarul va înștiința Locatorul de îndată. În cazul în care Locatarul nu prezintă Procesul Verbal, acesta își asumă responsabilitatea pentru acoperirea costurilor reparațiilor integrale.
5.9. Locatorul nu răspunde pentru daunele suferite de Locatar ori de persoanele care îl însoțesc, în legatură cu autovehiculul, ori pentru pierderea sau deteriorarea bunurilor personale lăsate nesupravegheate în interiorul autovehiculului.
5.10. Locatarul nu răspunde de bunurile uitate în vehicul și care nu au fost identificate la momentul returnării acestuia.
ART.6. CONDIȚII GENERALE PENTRU ASIGURARE
6.1. Asigurarea include o poliță privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru prejudicii produse prin accidente de vehicule pentru autovehiculul Locatorului, conform limitelor stabilite de legislația română, precum și asigurare facultativă CASCO, având o franșiză de _____ euro/eveniment.
6.2. Polița de asigurare nu înlătură responsabilitatea Locatarului de a acoperi pagubele produse autovehiculului în condițiile încălcării cazurilor prevăzute la art. 5.4. al prezentului contract, precum și pentru daune produse intenționat sau din neglijență.
6.3. Locatarul este de acord cu valoarea franșizei de ______ euro/eveniment, totodată înțelegând și declarându-se de acord ca, în caz de daună, să achite locatorului, în termen de 5 zile de la producerea daunei, contravaloarea franșizei în sumă de ______ Euro, cu titlu de daune-interese
Art.7 PREȚUL CONTRACTULUI și MODALITĂȚI DE PLATĂ
7.1. Prețul închirierii autovehiculului este de _____ lei/zi. Prețul se va achita la predarea autovehiculului către Locator, în termenul indicat în factura fiscală, în numerar, prin virament bancar sau de către Asigurătorul RCA, conform legislației specifice instrumentării dosarului de daună al autovehiculului avariat al Locatarului.
7.2. Suma înscrisă în contract ca preț nu include valoarea unor posibile avarieri ale autovehiculului produse pe durata închirierii sau eventuale amenzi, taxe, penalități.
7.3. La returnarea autovehiculului, Locatorul va completa Procesul verbal și va întocmi factura fiscală și/sau chitanța finală.
7.4. Întreținerea, costurile cu reparațiile curente, taxa de drum, asigurarea RCA, asigurarea CASCO, sunt incluse în prețul de închiriere.
7.5. Combustibilul nu este inclus în preț. Autovehiculul va fi livrat cu rezervorul plin Locatarului, care, în schimb, va fi obligat să returneze autovehiculul tot cu rezervorul plin. Pentru combustibilul lipsă în momentul returnării autovehiculului, Locatarul va achita 7 lei/litru lipsă.
7.6. Locatarul datorează prețul în cuantumul convenit, chiar dacă nu folosește autovehiculul închiriat.
ART.8. CHELTUIELI SUPLIMENTARE
Locatarul este de acord să achite următoarele cheltuieli suplimentare, după caz:
a) amenzile de circulație, sancțiunile pentru parcare nelegală ce vizează autovehiculul sunt responsabilitatea Locatarului pe perioada folosinței autovehiculului;
b) în cazul pierderii sau deteriorării documentelor mașinii sau a cheilor, precum și pentru încălcarea prevederilor prevăzute în prezentul contract în art. 5.5., Locatarul va achita o taxă suplimentară de 700 lei + TVA;
c) locatarul va răspunde în situația în care mașina este returnată cu urme lovituri, zgârieturi sau alte degradări, urme de murdărie a interiorului, cu distrugeri (tăierea sau explozia anvelopelor, deformarea jantelor, defecțiuni intenționate la motor, deteriorarea tapițeriei sau a plăcuțelor de înmatriculare, precum și lipsa obiectelor specificate în Anexa nr. 1 a prezentului contract sau neînștiințarea Locatorului despre implicarea într-un eveniment rutier), urmând să achite o sumă fixă, în cuantum de 700 lei.
d) locatarul va răspunde în situația în care pe durata desfășurării contractului, în mod culpabil, alimentează vehiculul cu un alt tip de carburant decât cel prevăzut de producător, urmând să achite contravaloarea reparațiilor
ART.9. PERIOADA DE ÎNCHIRIERE
9.1. Vehiculul se închiriază pe o perioadă nedeterminată.
9.2. Termenul total de închiriere este dat de timpul normal de reparație au autovehiculului Locatarului, transformat în zile de lucru, prin împărțirea la patru a timpului normat de reparație plus eventualele intarzieri provocate de livrarea pieselor necesare reparatiei, conform actelor normative aplicabile în domeniul daunelor din asigurări.
9.3. Prelungirea sau scurtarea duratei contractului se face prin acordul scris al parților, consemnat în act adițional sau proces verbal de predare-primire.
Art.10. Depășirea termenului de returnare
10.1. Depășirea termenului de returnare a autovehiculului de către Locatar, are următoarele consecințe:
a) dacă întârzierea este de cel mult 1 oră, față de ora încetării contractului, nu se vor percepe penalități;
b) începând cu ora a 2-a de întârziere și până la împlinirea celei de a 4-a ore inclusiv, se vor percepe penalități de 1% pentru fiecare oră, calculate la cuantumul prețului de închiriere pentru o zi;
c) începând cu a 5-a oră de întârziere, Locatarul va fi obligat la plata chiriei/zi, în cuantumul stabilit prin prezentul contract, până în momentul, ziua, returnării autovehiculului.
10.2. In caz de întârziere cu mai mult de 24 de ore față de timpul stabilit (atunci când întârzierea nu este anunțată cel puțin telefonic) Locatorul își rezervă dreptul de a anunța imediat organele competente ale Poliției.
Art.11 DREPTURILE ȘI OBLIGAȚIILE PĂRȚILOR
Drepturile și obligațiile Locatorului:
a) să transmită Locatarului dreptul de folosință și să predea autovehiculul închiriat, în condițiile prezentului contract, cu rezervorul plin cu carburant, împreună cu actele necesare și dotările aferente, conform Anexa nr. 1;
b) să asigure împotriva riscurilor autovehiculul, pe toată durata contractului;
c) să înlocuiască în cel mai scurt timp posibil, autovehiculul avariat grav, în condițiile în care dispune de alt autovehicul disponibil;
d) să asigure asistență tehnică și service, atunci când îi este solicitată de către Locatar;
e) să se abțină de la orice fapt propriu care ar tulbura folosința bunului de către Locatar, tulburare de fapt sau de drept. Locatorul nu răspunde de tulburarea de fapt a terţilor;
f) Locatorul garantează pentru pentru viciile ascunse ale autovehiculului care îi împiedică folosinţa. Locatorul nu răspunde pentru vicii aparente;
g) orice alte drepturi și obligaţii ce-i revin prin lege și prezentul contract.
Drepturile și obligațiile Locatarului:
a) de a avea vârsta de 21 ani împliniţi, carnet de conducere pentru categoria autovehiculului ce îl folosește, cu vechimea cerută;
b) de a conduce prezentul autovehicul doar dacă posedă documente de identitate, precum și permis de conducere, valabile pe toată perioada contractului;
c) de a suporta costurile de utilizare și alte costuri suplimentare, conform prevederilor prezentului contract;
d) de a exploata în condiţii normale autovehiculul, conform instrucţiunilor de folosire și întreținere elaborate de fabricant și specificate în manualul de utilizare;
e) de a achita amenzile emise de autorităţi pentru contravenţii sau infracţiuni săvârşite pe perioada folosinței de către conducătorii autovehiculului ce face obiectul prezentului contract, consemnate până la predarea autovehiculului către Locator sau comunicate ulterior;
f) de a suporta costul primei de asigurare facultativă de răspundere civilă auto încheiate cu valabilitate în afara teritoriului României, în cazul în care autovehiculul pus la dispoziţia Locatarului, urmează a fi folosit în afara granițelor României;
g) de a returna autovehiculul, la expirarea duratei contractului, cu rezervorul de carburant plin, împreună cu actele și dotările aferente primite;
h) în cazul unor avarii aduse autovehiculului, Locatarul răspunde în solidar cu asigurătorul Locatorului pentru toate cheltuielile aferente aducerii la starea inițială a autovehiculului sau înlocuirii acestuia cu unul similar; în cazul în care asigurătorul Locatorului acoperă în totalitate aceste cheltuieli, Locatarul este exonerat de plata despăgubirilor;
i) pentru ca pagubele produse în urma unui eveniment rutier sau furt să poată fi recuperate de la asigurătorul Locatorului, este obligatorie declararea acestora de către Locatar/conducatorul autovehiculului organelor de poliție din raza localității în care s-a produs evenimentul și Locatorului, urmând ca în caz contrar contravaloarea pagubelor sa fie suportată integral de către Locatar/conducătorul autovehiculului;
j) în cazul în care autovehiculul a fost condus sub influența alcoolului și/sau a drogurilor ori altor substanțe stupefiante, răspunderea pentru acoperirea integrală a pagubelor aparține în totalitate Locatarului/conducătorului autovehiculului;
k) să apere bunul închiriat împotriva tulburărilor de fapt, provenite de la terți;
l) orice alte drepturi și obligații ce-i revin prin lege și prezentul contract.
ART.13. FORȚA MAJORĂ ȘI CAZUL FORTUIT
13.1. Forța majoră și cazul fortuit, așa cum sunt definite în legislație, înlătură răspunderea părților în cazul neexecutării parțiale sau totale a obligațiilor asumate prin prezentul contract, cu condiția ca evenimentul să fie notificat de partea care îl invocă celeilalte părți, în termen de 12 ore de la producerea lui și partea care îl invocă să ia toate măsurile posibile în vederea limitării consecințelor lui.
13.2. Daca în termen de 24 de ore la producere, evenimentul respectiv nu încetează, părțile au dreptul să solicite rezilierea contractului, fără daune-interese.
13.3. Pe perioada existenței cazului fortuit sau a forței majore derularea contractului se suspendă. După încetarea cazului fortuit sau a forței majore, dacă termenul contractului nu poate fi respectat, părțile vor încheia Act Adițional la prezentul contract, scris și semnat, prin care vor renegocia termenul contractului.
ART.14 MODIFICAREA ȘI CESIUNEA CONTRACTULUI
14.1. Modificarea prezentului contract se face numai prin act adițional scris, semnat de părțile contractante.
14.2. Nici una din părțile prezentului contract nu va putea cesiona contractul unei terţe persoane, fără acordul prealabil, dat în scris, de către cealaltă parte. Acordul scris se comunică cedentului în termen de 24 ore de la data când acesta a cerut cesionarului consimţământul;
ART.15. ÎNCETAREA CONTRACTULUI
15.1. Prezentul contract încetează:
a) la expirarea duratei contractului de locațiune, dacă părțile nu hotărăsc prelungirea acestuia;
b) prin acordul de voință al părților, înainte de termen;
c) prin reziliere unilaterală, solicitată de oricare din părți, în cazul în care cealaltă parte nu își respectă culpabil obligaţiile asumate;
d) avarierea gravă sau pieirea bunului, în condiţiile legii.
15.2. În toate cazurile de încetare a contractului, Locatarul are obligația de a achita toate sumele datorate Locatorului, conform prezentului contract.
ART.16. NOTIFICĂRI ÎNTRE PĂRȚI
16.1. Orice notificare adresată de una dintre acestea celeilalte este valabil îndeplinită dacă este transmisă la adresa/sediul, prin e-mail sau mesaj scris prevăzut în partea introductivă a prezentului contract
ART. 17. LITIGII. ALTE DISPOZIŢII FINALE
17.1. Litigiile izvorâte din încheierea, executarea modificarea, încetarea și interpretarea clauzelor prezentului contract se rezolvă pe cale amiabilă sau, în cazul nesoluţionării amiabile, de către instanţele judecătoreşti competente de la sediul Locatorului.
Contact
© 2024. All rights reserved.

